top of page

Wyniki

W ramach operacji opracowano i wdroĆŒono nowy sposób ĆŒywienia cielaków, który poprawiƂ dobrostan zwierząt hodowlanych, w szczególnoƛci jaƂówek mlecznych. Dzięki zmianom wprowadzonym od pierwszych dni ĆŒycia zwierząt osiągnięto szybszy rozwój ĆŒwacza, wyĆŒsze przyrosty masy ciaƂa oraz uzyskano jaƂówki o większej mlecznoƛci. 


Zastosowano system TMR z paszą suchą wzbogaconą o wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów. Mikroorganizmy te zwiększyƂy biosyntezę lotnych kwasów tƂuszczowych, gƂównie masƂowego, co pozytywnie wpƂynęƂo na rozwój powierzchni chƂonnej ĆŒwacza i procesy trawienne. Jednoczeƛnie do paszy wprowadzono szczepy ograniczające metanogenezę, zdolne do biosyntezy kwasu linolenowego. Potwierdzono, ĆŒe dziaƂanie to skutecznie zmniejszyƂo emisję metanu w gospodarstwie, a jednoczeƛnie wzbogaciƂo mleko i tkanki zwierząt w bioaktywne związki o potencjalnym korzystnym wpƂywie na zdrowie konsumentów.


Badania wykazaƂy, ĆŒe innowacyjna metoda ĆŒywienia zwiększyƂa odpornoƛć cieląt na choroby ukƂadu pokarmowego, poprawiƂa wykorzystanie paszy i zdrowotnoƛć stada oraz ograniczyƂa ryzyko zaburzeƄ metabolicznych u dorastających jaƂówek. U wysokowydajnych krów mlecznych odnotowano lepszą kondycję zdrowotną i wyĆŒszą produktywnoƛć. 

 

Opracowana technologia ma charakter kompleksowy i zostaƂa wdroĆŒona w gospodarstwach rolnych, zmniejszając nakƂady pracy, poprawiając stabilnoƛć ĆŒywienia oraz redukując emisję gazów cieplarnianych. Jej efekty mają znaczenie nie tylko dla polskich hodowców, lecz takĆŒe w skali globalnej, wspierając dziaƂania na rzecz ograniczenia zmian klimatycznych i zwiększenia bezpieczeƄstwa ĆŒywnoƛciowego.


Rezultaty operacji umoĆŒliwiƂy równieĆŒ adaptację opracowanego sposobu ĆŒywienia do cieląt przeznaczonych na produkcję mięsną oraz innych przeĆŒuwaczy, takich jak owce i kozy. Dzięki temu innowacja uzyskaƂa potencjaƂ szerokiego zastosowania w róĆŒnych kierunkach hodowli.

bottom of page