
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
Operacja majÄ ca na celu opracowanie innowacyjnego sposobu ĆŒywienia cielaków poprawiajÄ cego efektywnoĆÄ produkcji, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wyniki operacji: WdroĆŒono nowy sposób ĆŒywienia cielaków, który poprawiĆ dobrostan zwierzÄ
t hodowanych oraz ograniczyĆ metanogenezÄ w gospodarstwie rolnym. Efekt ten zostaĆ uzyskany poprzez wprowadzenie do paszy objÄtoĆciowej probiotycznych szczepów drobnoustrojów zdolnych do biosyntezy SCFA (w tym kwasu masĆowego i propionowego) oraz kwasu linolenowego.
Nowy sposób postÄpowania objÄ
Ć zarówno cielÄta, jak i mĆode bydĆo.

Wyniki
W ramach operacji opracowano i wdroĆŒono nowy sposób ĆŒywienia cielaków, który poprawiĆ dobrostan zwierzÄ t hodowlanych, w szczególnoĆci jaĆówek mlecznych. DziÄki zmianom wprowadzonym od pierwszych dni ĆŒycia zwierzÄ t osiÄ gniÄto szybszy rozwój ĆŒwacza, wyĆŒsze przyrosty masy ciaĆa oraz uzyskano jaĆówki o wiÄkszej mlecznoĆci.
Zastosowano system TMR z paszÄ
suchÄ
wzbogaconÄ
o wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów. Mikroorganizmy te zwiÄkszyĆy biosyntezÄ lotnych kwasów tĆuszczowych, gĆównie masĆowego, co pozytywnie wpĆynÄĆo na rozwój powierzchni chĆonnej ĆŒwacza i procesy trawienne. JednoczeĆnie do paszy wprowadzono szczepy ograniczajÄ
ce metanogenezÄ, zdolne do biosyntezy kwasu linolenowego. Potwierdzono, ĆŒe dziaĆanie to skutecznie zmniejszyĆo emisjÄ metanu w gospodarstwie, a jednoczeĆnie wzbogaciĆo mleko i tkanki zwierzÄ
t w bioaktywne zwiÄ
zki o potencjalnym korzystnym wpĆywie na zdrowie konsumentów.
Badania wykazaĆy, ĆŒe innowacyjna metoda ĆŒywienia zwiÄkszyĆa odpornoĆÄ cielÄ
t na choroby ukĆadu pokarmowego, poprawiĆa wykorzystanie paszy i zdrowotnoĆÄ stada oraz ograniczyĆa ryzyko zaburzeĆ metabolicznych u dorastajÄ
cych jaĆówek. U wysokowydajnych krów mlecznych odnotowano lepszÄ
kondycjÄ zdrowotnÄ
i wyĆŒszÄ
produktywnoĆÄ.
Opracowana technologia ma charakter kompleksowy i zostaĆa wdroĆŒona w gospodarstwach rolnych, zmniejszajÄ c nakĆady pracy, poprawiajÄ c stabilnoĆÄ ĆŒywienia oraz redukujÄ c emisjÄ gazów cieplarnianych. Jej efekty majÄ znaczenie nie tylko dla polskich hodowców, lecz takĆŒe w skali globalnej, wspierajÄ c dziaĆania na rzecz ograniczenia zmian klimatycznych i zwiÄkszenia bezpieczeĆstwa ĆŒywnoĆciowego.
Rezultaty operacji umoĆŒliwiĆy równieĆŒ adaptacjÄ opracowanego sposobu ĆŒywienia do cielÄ
t przeznaczonych na produkcjÄ miÄsnÄ
oraz innych przeĆŒuwaczy, takich jak owce i kozy. DziÄki temu innowacja uzyskaĆa potencjaĆ szerokiego zastosowania w róĆŒnych kierunkach hodowli.